maanantai 25. elokuuta 2008

Kaasua, Komissario Lipponen

Kovasti ihmetellen olen seurannut Nord Stream kaasuputkihankkeen etenemistä. Putkia on kuljetettu jo ympäriinsä valmiina asennukseen ja putkiyhtiön varmuus putken valmistumisesta määräaikaan mennessä alkaa menemään jo röyhkeyden puolelle.
Kun siihen vielä palkataan tunnetusti kaikkien hienovaraisten neuvottelijoiden isä, Lobbari-Paavo jyräämään, niin nythän pitäisi alkaa tapahtuun!
En varsinaisesti edes vastusta koko putkihanketta, mutta kyllä tuon hankkeen ympäristövaikutukset pitäisi selvittää juurta jaksaen ja puolueettomasti, ennenkuin sen rakentamista puolletaan.
Nord Streamin pääomistaja on Gazprom, mikä on taasen Venäjän valtion omistuksessa.
Venäjän intresseissä ei näytä tällä hetkellä olevan muuta, kuin ottaa maan luonnonvaroista kaikki mahdollinen hyöty irti. Ympäristönsuojeluhallinto ja ympäristölainsäädännön
kehittäminen on Venäjällä melko tuntemattomia käsitteitä. Viiden miljoonan asukkaan Pietarin jätevesien puhdistamisen aloittamiseksi on tarvittu ulkopuolista apua.
Muiden Itämeren maiden haluamaa ekologisesti erityisen haavoittuvan alueen PSSA-statusta Venäjä on vastustanut jyrkästi. Luonnonresurssien varaministerin Irina Osokinan mielestä hanke vahingoittaa Venäjän taloudellisia etuja, rajoittaa öljykuljetuksia ja Suomenlahden satamien kasvua.
Ja lopettaisi yksirunkoisten tankkerien liikenteen samantien.

Jotenkin sitä suhtautuu varauksella näihin touhuihin.
Tuota Nord Streamin ympäristövaikutusten arviointia kun selailin, niin muutama aika oleellinen seikka siitä on unohdettu tyystin.
Miten tuo pohjan tonkiminen vaikuttaa todella vedenlaatuun lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?
Tietenkin vesi samenee, mutta kuinka pitkäksi aikaa?
Itämeren pohjan sedimenttiin on vuosisatojen ajan varastoitunut valtava määrä eloperäisen aineen sisältämiä ravinteita, mm fosforia, mikä taasen ruokkii sinileviä. Muuttuuko Suomenlahti vuosiksi sinileväpuuroksi?
Mikä vaikutus on mereen aikoinaan upotetuilla kemikaaleilla?
Kovin paljon on mielestäni riskitekijöitä tuolla putkella, eikä näillä selvityksillä ole mitään syytä aloittaa asennustöitä.
Vai mitä, Ulkoministeri Stubb?
Niin ja toinen putkihan on jo päätetty vetää tämän ensimmäisen rinnalle pari vuotta myöhemmin.
Päätetään tämä kuitenkin muutaamaan lohdulliseen sanaan, Gatzpromin pääjohtajan, Aleksei Millerin sanoihin:
"Putken rakentamisessa noudatetaan korkeimpia ympäristömääräyksiä. Tehdyissä tutkimuksissa ei ole havaittu ympäristöriskejä"


Ei kommentteja: