torstai 7. huhtikuuta 2011

Helsinki suojelee ja sotkee

Helsinki, Itämeren helmeksikin joku kutsunut näyttää melko erikoista mallia omalla toiminnallaan. Kaupunki on viime vuosina näyttävästi osallistunut monenmoisiin kampanjoihin, haasteisiin ja ollut ihan positiivisessa mielessä aktiivinen meren suojelutoimissaan. Sen vuoksi tuntuu omituiselta, että lumenkaatopaikkoja on perustettu mereen.

Aivan ymmärrettävää on, että poikkeuksellisen suuret lumimäärät ovat aiheuttaneet paljon ongelmia. Kun se lumi joudutaan kuitenkin kaivurilla nostamaan kuorma-auton lavalle ja kuljettamaan pois, niin eipä luulisi enään kovin suuri kustannuskysymys olevan, jos ne lumet ajettaisiin hieman kauemmaksi. Samalla olisi säästynyt ne kulut, mitä Hernesaaren lumenkaatopaikan aukipitämiseen on kulunut, kun yötäpäivää on alukset ajaneet ympyrää tuolla pitääkseen paikan jäättömänä.

Edellisenä talvena kaupunki keskeytti samaisen toiminnan, kun siitä älähdettiin. Muisti taitaa olla vain harmillisen lyhyt, kun nyt on turvauduttu samaan keinoon. Valtavien lumimäärien mukana mereen kipataan kaikki saasteet, roskat ja roinat, mitä lumen mukana kulkeutuu kaupungin kaduilta. Lisäksi Lauttasaaren lumenkaatopaikalle on ilmestynyt kaatopaikkajätettä. Kovin yleinen ilmiö, että kun joku heittää rojua jonnekkin, niin sinnehän sitä on ilmeisen luvallista kipata muidenkin.

Pitää toivoa, että Helsinki "hyvittää" meren sotkemisen taas jollain mediassa hyvin näkyvällä hyväntekeväisyys tempauksella. Meren kannalta olisi varmasti parempi, jos se vasen käsikin tietäisi, mitä oikea touhuaa ja vältyttäisiin aina yhtä typerältä näyttävältä kaksinaismoralismilta.




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjotus :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjotus :)