tiistai 6. lokakuuta 2015

Saaristomeren Örö

Keväällä 2015 yleisölle avattu Örön sotilassaari on noussut kesän hittipaikaksi Saaristomeren kansallispuistossa, eikä ihme, sillä saaren historia ja luonto ovat ainutkertaiset. Lisäksi satamaan on panostettu paljon, on tarjolla palveluja ja majoitusta, yhteydet ovat hyvät, vaikka ei omaisi omaa venettä ja lisäksi saarelle pääsee melko suojaisia reittejä vaikka meloen. Lisätietoja matkoista ja saaresta saa Örön omalta sivulta.

Saarelta löytyy kaksi merkittyä ja opastein varustettua luontopolkua, mitkä kiertämällä saa jo melko hyvän käsityksen saaren luonnosta. Molemmat reitit ovat n. 5 kilometriä pitkiä ja melko helppokulkuisia. Pohjoisen punaiselle reitille kannattaa suojautua punkeilta, sillä se kulkee osittain melko heinikkoisessa maastossa. Eteläinen sininen reitti oli enemmän itselleni mieleinen karun jylhine maisemineen ja hiekkarantoineen, mutta molemmat ovat tutustumisen arvoisia.

Myöhäisen ajankohdan vuoksi jäi saaren harvinaisuudet näkemättä eli lännnenkylmänkukka ja etelänkylmänkukka, jotka kukkivat jo toukokuussa. Syyskuinen saariston luonto ei muutenkaan ole enään vilkkaimillaan, joten tällä erää tutustuminen jäi lähinnä sotilaskohteisiin, vaikuttavampina 305 millinen Obuhov-tykki.

Näkymä saaren pohjoisosasta.

Polkupyörä on nopein tapa tutustua saareen.

Pohjoinen luontopolku kulkee metsäisillä ja heinikkoisella reitillä, joten kannattaa suojautua punkkien varalta.


Örön mukulakivitie.

Monimuotoisen saaren sitä "saaristomaisempaa" näkymää.

Vanha kasarmialue on muuttunut majoitus ja ravintolatiloiksi.

305-millinen Obuhov-tykki.

Obuhovin sisällä.

Örön matkailupalvelut tarjoaa myös kesätöitä n. 30 hengelle. Taru Itälinna on tullut saarelle Helsingistä.

Lähihistorian havinaa.

Örön satamaan mahtuu n. 70 venettä, mutta heinäkuussa saa varautua ruuhkiin.

6 kommenttia:

yhden tähden tähden kirjoitti...

Hieno saari kaiken kaikkiaan. Me kävimme sateisena heinäkuisena hetkenä tutustumassa Örön. Vietimme kaksi päivää saarella ja palaamme varmasti takaisin. Ohessa meidän kokemuksia Öröstä..... http://tahdenyhden.blogspot.fi/2015/07/2015-suuri-meriretki-osa5-sattuu-ja.html

Teemu Köppä kirjoitti...

Mielenkiintoinen blogi. Laitan seurattavien listalle. :)

Timo Kuhmonen kirjoitti...

hei Teemu,

itselläni on tulossa tulossa toukokuun lopulla työpaikan kautta, kamerakerhon retki Örö saarelle. Kun ei Luontotuvan foorumi ole enää pystyssä, pitää täällä kysyä - > onko tuolla saarella ollut kuinka paljon punkkeja ? Ehkä osaisi paremmin arvioida, onko ns punkkirokotus itselleni tarpeen. Heinikoissa varmaan tulee kuljettua ja kyykittyä kameran kanssa :-)

terv. Timo K.

Teemu Köppä kirjoitti...

Moi Timo, en osaa sanoa, onko Örössä normaalia enemmän punkkeja, mutta valitettavasti niitä riittää ihan liiaksi koko saaristoon. Rokotus on varmasti hyvä suoja, mutta tärkeämpää on pukeutua niin, että punkit eivät pääsisi iholle. Kesäkuumalla varsinkin hiukan hankalaa. Mukaan kannattaa ottaa punkkipihdit ja illalla tarkastaa koko kroppa, jos on kuitenkin päässyt iskemään. Borrelioosi on ikävä tauti, minkä kanssa ei ole leikkimistä.

Timo Kuhmonen kirjoitti...

Nyt on Örö reissu takana, viime viikonloppuna oltiin siellä perjantaista sunnuntaihin. Heino reissu oli ja kelitkin suosi, sunnuntaina oli osaksi pilvistä.

Kyitä näkyi monella paikkaa ja myös yksi rantakäärme. Sarvipöllön pesälle kertyi enemmän luontokuvaajia, enimmillään kolme poikasta katseli pesän reunan yli (kaikkiaan niitä oli viisi). Pari kertaa näkyi myös valkohäntäpeura. Muuta nähtävää olivat mm mäntykiitäjäpari ja eräs harvinaisempi hämähäkkilaji. Kylmänkukat näytti jo hieman olleen parhaimman kukkavaiheen ohi.

Saarella riittäisi vielä paljon kuvattavaa seuraaville reisuillekin, ajankohta ei vielä tiedossa :-)

Teemu Köppä kirjoitti...

Hyvä, että oli onnistunut reissu. Itselläni oli tarkoitus käydä siellä myös tänä keväänä, mutta veneen lasku hiukan viivästynyt, joten kylmänkukkien kuvaus siirtyy seuraavalle keväälle.