keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Ruokakuvauksia

Vuosi sitten minulta kyseltiin erääseen projektiin erilaisia vuodenaikoihin ja kausiin liittyviä kuvituskuvia ja niitähän on toki kertynyt vuosien varrella arkistoon. Ainoa ongelma asiassa oli, että osa kuvista pitäisi olla ruokakuvia, mitä en ole koskaan kuvannut. Jonkin verran tuotekuvia kuvanneena ajattelin, ettei tuo nyt niin mahdottoman vaikeaa voi olla ja kun tuntuu, ettei töitä ainakaan liikaa ole, niin lupasin asian järjestyvän.

Pieniä haasteita asiassa kuitenkin oli, sillä melko vähän tietoa ruokakuvauksista on mistään saatavissa ja melko mutu-pohjalta piti lähteä liikkeelle asiassa. Myöhemmin olen yrittänyt seurata, olisiko mahdollisesti asiaan liittyviä työpajoja tarjolla, mutta eipä ole silmiin osunut.

Toinen haaste oli, että Hangossa on lähes kaikki ravintolat suljettuna talvella,  joten yhteistyökumppania oli vaikea saada. Onneksi kuviin oli melko vapaat kädet, joten ajattelin keskittyä enemmän erilaisiin asetelmiin, kuin annoksiin. Lisäksi pitäisi hankkia hieman täydennystä astioihin ym. rekvisiittaan, ettei kuvat näyttäisi liian yksipuolisilta.

Kuvauspaikaksi määräytyi oma keittiö ja kaikki annokset valmistin itse. Mitään ei ollut tarkoitus heittää roskiin, joten kaikki kuvauskohteet päätyi ravintoketjun huipulle, tosin usein hiukan jäähtyneinä. Välillä ongelmaksi uhkasi muodustua kuvaajan kiljuva nälkä, mutta yritin olla hosumatta.

Tähän mennessä olen valaissut kuvat keinovaloilla käyttäen sekalaisesti hunajakennoja, softboxeja ja sontsia, sekä heijastimia. Suht pienessä tilassa valoa on hieman liikaakin ja syväterävyyttä tulee turhan paljon, kun joutuu himmentämään liikaa. Tuota olen yrittänyt korjata kuvaamalla nykyään lähes kaiken 200-millisellä optiikalla. Ja toisinaan kuvassa saa olla myös hiukan syväterävyyttä, sillä vaikka ensinäkemältä näyttää tyylikkäältä ja taiteelliselta kuva, missä terävyysalue lasketaan milleissä, niin melko yksipuoliselta näyttävät suuremmassa kokonaisuudessa.

Aluksi toiveena oli saada jotain persoonallista otetta kuviin, mutta kun pyörä on jo keksitty, niin hankalaa se on myös ruokakuvauksissa. Sommitteluun ainakin on vaikea saada mitään uutta ja samoin kuvakulmat on melko vakiot. Muuta kun on vaikea saada näyttämään hyvältä. Valaistuksen osalta on vielä paljon yrittämättä ja muistilistalla onkin pelkän luonnonvalon ja heijastimien käyttö. Lisäksi valomaalauksen soveltuvuutta pitää testata, sekä ulkona kuvaamista, mikä siirtynee kuitenkin reilu puolen vuoden päähän. Päivitän tilannetta jatkossa, kun uusia kokemuksia tulee.


Ruokakuvissa raaka-aineiden on hyvä olla todella tuoreita. Ostin paprikat edellisenä päivänä ennen kuvaamista ja seuraavana iltana ne olivat jo epäesteettisen näköisiä ja jätin niiden kuvaamisen. Ne "unohtuivat" hedelmäkoriin pariksi viikoksi ja olin jo heittämässä niitä pois, kun aloin tutkailemaan, että ovat kunnolla nahistuneina lähes kuvauksellisempia kuin tuoreena! Ei ehkä sovellu kuitenkaan kaupalliseen käyttöön...





Ei kommentteja: