sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Talvinen Uddskatan



Usein mieltää patikoinnin ja luontopolkujen kuljeskelun kesäiseksi harrastukseksi, mutta sujuu tuo mainiosti myös talvella. Etenkin, kun on näinkin vähäluminen talvi, kun on tähän mennessä etelässä ollut. Maisemat näyttävät aivan erilaisilta kuin kesällä ja bonuksena tulee ihan naparetkeilijä fiilis, varsinkin jos olosuhteet ovat kunnolla talviset.

Uddskatan löytyy eteläisimmästä Suomen kolkasta, Hangosta. Vapaasataman portin luota lähtee polku rantaa kohti, mistä varsinainen reitti alkaa. Matkaa kertyy n. 6.5 kilometriä ja suht helppokulkuisena ei tarvitse olla ihan huippukunnossa tuosta selvitäkseen. Reitti on myös selkeästi merkitty valkokärkisillä seipäillä, joten eksymisen vaaraa tuskin on, vaikka muiden jälkiä ei olisikaan.

Talvella pakkasen lisäksi kannattaa varautua myös viimaan, sillä meren ympäröimä niemen kärki on lähes aina tuulinen, käy se sitten mistä suunnasta hyvänsä. Lämmin juotava termoskannussa sekä lämmittää, että kruunaa talvisen retken ja mikäpä olisi upeampi paikka syödä eväitä, kuin Suomen eteläisin kärki!

Etenkin juuri kärjessä kannattaa liikkua varovaisesti, sillä kalliot saattavat olla todella liukkaita. Kaatuminen tai uinti raikkaassa merivedessä tuskin tuntuu kivalta, jos sitä ei varsinaisesti ole ottanut mukaan retkiohjelmaan.

Matkaan kannattaa ehdottomasti varata ainakin kamera, sillä vaihteleva maasto tarjoaa paljon kuvattavaa ja myös talven vaihtelevat olosuhteet saavat maiseman näyttämään aina erilaiselta. Koska Uddskatan on yksi tunnetuimpia lintuharrastajien kohteita, myös kiikareista on iloa luontohavainnoinnissa. Vaikka talvella lintumaailma onkin hiljentynyt, niin varmasti aina jotain näkee. Merikotka on aika varma laji Uddskatanilla, eikä koskaan voi tietää, mihin siellä törmää.


Avoimena vellova meri yhdistettynä kymmenen asteen pakkaseen, saa puut näyttämään kuorrutetuilta.

Polku kuuraisten puiden keskellä tuo mieleen satumetsän.

Uddskatanin satumetsä.

Luontopolun varrella on entisiä kasarmirakennuksia, jotka ovat toimineet myöhemmin työsiirtolana.

Talvellakin voi bongata. Etenkin vesilintuja kerääntyy paljon alueen vesille niiden ollessa sulana.

Suojaisimmat ja matalat lahdet jäätyvät ensimmäisinä.

Saukkojakin saattaa nähdä nykyisin merellä.

Eteläisimmästä kärjestä avautuu huikeat maisemat.